Skip to content

Wanita bekerjaya memerlukan sekitar 5 jam sehari berdiri dan berjalan dengan lama. Jika memerlukan kerja lebih waktu, jangkaan berdiri boleh mencecah sehingga 8-10 jam. Disebabkan berdiri dan berjalan terlalu lama, tapak kaki akan mula mengalami keradangan pada otot tapak kaki yang lama kelamaan semakin serius dan terkena sakit "Plantar Fascitis"

Apa Itu Plantar Fascitis


Plantar fasciitis adalah salah satu punca sakit tumit. Ia melibatkan keradangan tisu tebal  di bahagian bawah kaki yang menghubungkan tulang tumit ke jari kaki.
Plantar fasciitis biasanya menyebabkan sakit menusuk yang biasanya berlaku dengan langkah pertama pada waktu awal pagi bangun dari tidur. Semasa mula bangun dan bergerak lebih lama, sakit itu biasanya akan mula menurun, tetapi ia mungkin akan kembali selepas tempoh lama atau selepas mula berjalan dari duduk dan rehat.
Wanita yang berlebihan berat badan dan mereka yang memakai kasut dengan sokongan yang tidak mencukupi mempunyai risiko plantar fasciitis yang sangat tinggi.

Mereka Yang Berisiko Terkena Plantar Fascitis


Walaupun plantar fasciitis boleh timbul tanpa sebab yang jelas, faktor yang boleh meningkatkan risiko anda mengalami plantar fasciitis termasuk:
1. Umur. 
Kebiasaanya Plantar fasciitis mula berlaku seawal umur 30 dan yang paling biasa di antara umur 40 dan 60 tahun.
2. Bersenam dengan berlebihan
Senaman atau aktiviti yang banyak tekanan pada tumit dan tisu otot bawah tumit seperti larian jarak jauh, aktiviti gimnastik, tarian balet dan tarian aerobik antara yang boleh menyumbang kepada masalah awal plantar fasciitis jika dilakukakan dengan kadar yang berlebihan.
3. Obesiti. 
Berat badan yang berlebihan memberi tekanan pada tapak kaki. Mereka yang obesiti memberi tekanan pada tumit yang sangat berat dan kritikal.
4. Pekerjaan yang melibatkan berdiri dan berjalan jauh.
Pekerja kilang, guru dan wanita bekerjaya yang banyak berdiri dan berjalan lama mudah terkena sakit pada tumit kaki.
5. Memakai kasut yang  tidak mempunyai Pad Insole yang tebal.
Memakai kasut yang mempunyai insole yang nipis tidak mampu untuk menampung berat badan pada tumit kaki dan menyebabkan kaki mudah terkena serangan Plantar Fasctitis.

Kesan kepada sakit tapak kaki ini boleh memberi kesan pada kesihatan tulang belakang dan leher manusia. Kerana struktur badan bersambung bermula dari tapak kaki sehingga ke paras kepala manusia.
Menyedari masalah wanita bekerja ini, IJMAL menginovasikan Kasut Khas untuk wanita bekerjaya dengan dilengkapi Insole yang berteknologi "Ortholite" yang mampu menyerap tekanan pada tapak kaki dan dalam masa yang sama membantu wanita bekerjaya berdiri dengan lebih selesa dan lebih lama di tempat kerja.

Klik butang GRAB SAARA SEKARANG untuk dapatkan Saara IJMAL.

GRAB SAARA SEKARANG
Previous Article

Availability